Els en Piet, aan boord van de kruiser Neeltje:

Op wereldreis door Nederland

In de rubriek ‘Op de valreep’ vertellen passanten over hoe en waarom zij genieten van Stadshaven Edam.
Publicatie is uitsluitend met toestemming van de passanten.

Als de zon schijnt zit Els onder de groene parasol op de kade van de buitenhaven van Edam. De hele dag is zij aan het lezen, breien of kruiswoordraadsels oplossen. En natuurlijk genieten van het water en de verkoelende bries, met de theepot onder handbereik.
Tegenover Els ligt de Neeltje, type Super Favoriet kruiser uit 1964. Piet en Els Visser uit Zwolle varen ruim twintig jaar met de Neeltje door het land. Sinds Piet, voormalig professioneel brandweerman, met pensioen is hebben ze daar alle tijd voor.

Vertrokken vanuit IJsselmuiden ging de tocht via Urk en de Markerwadden naar Edam.
“Gelukkig hadden we rustig weer op het Markermeer, want Els kan last hebben van zeeziekte,” zegt Piet. “En de komende dagen wordt onweer verwacht dus we blijven nog even liggen.”

‘Schoonheid door oudheid’

“Het is heerlijk om hier te zitten en ik heb vandaag al twee keer gezwommen vanaf de boot,” glundert Els. “En Edam, dat is schoonheid door oudheid. Karakteristiek.”
“En vriendelijke, gastvrije mensen in Edam,” vindt Piet. “Van de week waren we in de stad en zochten we een plek om ons brood op te eten. Een Edammer nodigde ons uit om op het bankje voor zijn huis te gaan zitten. Zo aardig!”
Nog een dag of wat en dan gaan de trossen los. De reis gaat naar Krommenie, Spaarndam, Haarlem, Den Haag, Delft. Ook wordt afgemeerd in Schiedam, Vlaardingen en Dordrecht voor familiebezoek.
“Dan zijn we zo’n drie weken verder. Mogelijk varen we dan ook nog naar Brabant,” aldus Piet.

Els: “We maken een wereldreis door Nederland, zeg ik altijd. Het water geeft zoveel rust. Ik kan niet zoveel meer, kamperen gaat niet meer. Maar met de boot komen we overal. Ik zit vaak op de achterkajuit als we varen. Je ziet van alles. De boot is ons godsgeschenk.”
Piet: “Achter de geraniums gaan zitten als je met pensioen bent is niks voor mij. Voor ons is de boot de ideale combinatie. Altijd werk te doen en we komen op de mooiste plekjes!”

Met veel vlijt en plezier schrijft en schaaft Els aan korte teksten (‘schrijfsels’), die uiteindelijk gedichten worden. Edammerhavens.nl neemt graag twee gedichten van haar op:

1.
Golfjes kabbelen,
babbelen,
spelen,
buitelend over elkaar,
’t geeft een glimlach

2.
Filtsende flitsen
schijnen even
in de donkerste hoekjes

Onweer …
de donderende donder rolt
eindeloos ver
de verte
tegemoet


Wiegen en wuiven,
doet het gouden graan,
als er een windvlaag
langs komt strijken
.